تا به حال به اين موضوع فكر كردهايد كه معناي دقيق يك وبسايت چيست و اصلا http://ir-piano.ir/ اين پديده چگونه و از كجا شروع شده است؟ يك وب سايت را مي توان مجموعه اي از اطلاعات، اسناد و پرونده هايي كه از گرافيك، لينك رنگ، متن، و قالب بندي تشكيل شده، تعريف كرد كه براي ايجاد ارتباط با كاربران بكار برده مي شوند. يا مي توان گفت يك وبسايت مكاني است در اينترنت كه يك يا تعداد زيادي از صفحات را در خود جاي مي دهد.از اين رو به مجموعه اي از صفحه ها در بستر اينترنت كه به مكان خاصي تعلق دارند، اصطلاحا وبسايت مي گويند.
امروزه سايتهاي اينترنتي بخش اعظمي از زندگي روزمره انسان ها را تشكيل ميدهند. تصور اينكه بتوانيم يك روز بدون چك كرن سايت هاي خبري، اطلاعات ارز و طلا،تخفيف هاي سايت هاي مطرحي همچون ديجي كالا و 5040 بسر ببريم كمي سخت به نظر مي رسد.اگربه د نبال معناي دقيق كلمه سايت هستيد و مي خواهيد بدانيد كه اين پديده از كجا و چگونه شروع شده ، پس با ادامه اين مطلب با ما همراه باشيد.
معمولا محتويات وبسايت ها بر روي كامپيوتري كه سرور نام دارد قرار ميگيرند و اين مجموعه از سرورها هستند كه شبكه جهاني وب را تشكيل مي دهند. هر يك از اين سرورها نيز يك يا تعداد زيادي از سايت هاي مختلف را در خود جاي ميدهد.
در اين جا قصد داريم تا آنجا كه مي توانيم تمامي مطالب مربوط به سايتهاي اينترنتي را براي شما روشن كنيم.
تاريخچه وبسايت چيست؟
در سال ۱۹۸۹ پروفسوري به نام تيم برنرز لي كه با نام TimBL نيز شناخته ميشود، پروپوزالي را ارائه كرد كه شكل زندگي و ارتباطات بشر را براي هميشه دگرگون كرد.
او مخترع شبكه جهانگستر(World Wide Web) است. نرمافزاري كه به كاربران اجازه ميدهد با استفاده از اينترنت هر كجا كه باشند به اطلاعات مورد نياز خود دسترسي داشته باشند.
تيم بل در سال ۱۹۹۱ اولين سايت تاريخ را با آدرس info.cern.ch در آزمايشگاههاي بنياد علمي Cern رونمايي كرد.كه اطلاعاتش راجع به همين پروژه مي شد.
سايت هاي نخستين با كدهاي ساده ي HTML نوشته مي شدند . و كاربرها نيز مي توانستند توسط ابرپيوند يا همان (Hyperlink) از يك صفحه به صفحه ديگر جابه جا شوند. صفحات اين سايتها حاوي سرتيتر و پاراگراف و ابرمتن يا همان (Hypertext) بودند كه روي صفحه نمايش رايانههاي مختلف به نمايش درميآمدند.يكي از دستاورهاي مهم تاريخ بشري را ميتوان همين وبسايت هاي ساده و انعطاف پذير انست كه بستر خوبي را براي ارتباط براي انسانها فراهم كردند. البته با با ورود موتورهاي جستجوگر به اين عرصه اين بستر علمي بيشتر گسترش يافت.
سايتهاي اينترنتي و انواع آن :
انواع سايت هاي اينترنتي
در يك نگاه همه ي سايتها مثل هم به نظر ميرسند، در حالي كه اينگونه نيست! البته رنگ و قيافه ي ظاهري و محتواي آنها با همديگر فرق دارد، اما تفاوتهاي اصلي پشت پرده در جريان است! در كل سايت ها را از سه منظر مي توانيم از هم تفكيك كنيم:
1- تقسيم بندي سايت از نظر فني
2- تقسيم بندي سايت از نظر كاركرد
3- تقسيم بندي سايت از نظر نسل
حال به تعريف هر يك از اين سه تقسيم بندي به صورت مجزا مي پردازيم.
تقسيم بندي سايت از نظر فني :
ازنظر فني، سايتها به انواعي مانند استاتيك ،دايناميك تقسيم ميشوند.
سايت هاي استاتيك يا ايستا :
سايت استاتيك كه به آن سايت ايستا هم گفته مي شود ،به سايتي مي گويند كه قابليت تغيير يا بروزرساني شدن ندارد. اين سايتها با دو روش HTML و فولفلش نوشته ميشوند. البته اين نوع سايت ها مزيت هايي را نيز دارند كه در ادامه شرح خواهيم داد. چون طراحي اين سايت ها به نسبت آسان تر از سايت هاي ديگر است، يك اچ تي ام ال كار هم ميتواند فرايند طراحي را انجام دهد و نيازي به حرفه اي بودن نيست و هزينه طراحي نيز براي اينگونه سايت ها پايين تر از بقيه است. در سايت هاي ايستا مي توان هر صفحه را به صورت جداگانه و با ويژگيهاي منحصر به فرد طراحي كرد.البته نبايد معايب اينگونه از سايت ها را نيز در نظر نگرفت.كه در زير به آنها اشاره شده است.
• در اين حالت شما براي حذف و اضافه مطالب بطور كامل به طراح وابسته هستيد و امكان به روز رساني تنها توسط طراح سايت وجود دارد.
• بايد بيخيال گرفتن رتبه ي بالا از موتورهاي جست وجو شد، زيرا بروز رساني در سايتهاي ايستا انجام نميشود.
• اين سايتها تعاملي نبوده و امكان برقراري ارتباط بين مدير و كاربر در آنها وجود ندارد. و اين هم دليلي است كه اكثر كاربران علاقهاي به سايتهاي ايستا ندارند.
• وچون صاحبان سايت نميتوانند طراحي صفحات سايت را شخصا انجام دهند، بنابراين بايد هزينهي جداگانهاي براي ويرايش مطالب به طراح بپردازند كه اينكار موجب هزينه نگهداري بالاتر اين سايتها مي شود.
سايت هاي دايناميك يا پويا :
سايت دايناميك يا پويا به سايتي گفته ميشود كه با سيستم مديريت محتوا يا CMS طراحي ميشوند وانعطافپذيرمي باشد و امكان ويرايش را در اختيار مديران سايت قرار ميدهند.
سايتهاي پويا، يا به صورت فلش دايناميك طراحي ميشوند يا مبتني بر برنامهنويسي مي باشند. سايتهاي فلش دايناميك سنگين هستند زيرا در بستر ادوب فلش نمايش داده ميشوند و به همين دليل دير لود ميشوند و در موتورهاي جست وجو رتبههاي پايينتري دارند. اين سايتها بسيار زيبا و جذابند و براي كارهايي مثل كاتالوگهاي معرفي محصول يا محتواي هنري مناسب هستند،هر چند كه به سبب ديربارگذاري شدن حوصله آدم را سر ميبرند. وردپرس يكي از شناختهشدهترين سيستمهاي مديريت محتوامي باشد كه براي كاركردن با آن نيازي نيست تا حتما يك خوره كامپيوتر باشيد يا برنامهنويسي بدانيد و مي توانيد به راحتي به مطالب سايت خود دسترسي داشته باشيد و هر وقت دلتان خواست آنها را تغيير بدهيد و به روز رساني كنيد.
تقسيم بندي سايت از نظر كاركرد :
سايتهاي بسيار زيادي با كاركردهاي مختلفي وجود دارند ، مثل سايتهاي تفريحي، سايتهاي شبكههاي اجتماعي، سايتهاي خبري، سايتهاي فروشگاهي و بسياري ديگر كه هر كدام ويژگيها و كاربردهاي خاص خود را دارند.
تقسيم بندي سايت ها از نظر نسل :
سايتهاي اينترنتي از نظر نسل به سه دسته تقسيم ميشوند: سايت هاي نسل اول، سايت هاي نسل دوم و سايت هاي نسل سوم(شكاف ميان نسلها را در سايتهاي اينترنتي هم مي توان ديد
در سايتهاي نسل اول محتوا توسط مدير يا مديران سايت بارگذاري ميشود و كاربران فقط ميتوانند آن را ببينند و به اين سايت ها سايت هاي يكطرفه مي گوييم.
در سايتهاي نسل دوم كاربران و بازديدكنندگان در فرايند توليد محتوا سهيم هستند و ميتوانند مطالب را تاييد (لايك)كنند، نظرات(كامنت ها) خود را ثبت كنند،ايميل بزنند و … كه همين امر سبب شده تا توليد محتواي سايت به يك كار مشاركتي و تعاملي تبديل شود. در اين سايتها فقط بخش هايي كه تغيير ميكنند بارگزاري مي شوند و نيازي نيست تا همه ي صفحات مجددا لود شوند به خاطر همين سرعت بارگذاري و لود سايت بالاتر ميرود.
سايتهاي نسل سوم يا همان سايت هاي هوشمند كه از جديدترين انواع سايت ها بشمار ميروند با نام وب معنايي نيزشناخته مي شوند. سايت هاي هوشمند مخاطب خود را شناسايي كرده و با استفاده از تكنيكهاي دادهكاوي و هوش مصنوعي، محتوايي متناسب با سليقه و نياز مخاطب نشان ميدهند و بسيار پيچيد و پيشرفته مي باشند كه همين امرسبب شده تا تعداد كمي از آنها موجود باشد.